Gemiddeld verschoon je 2500 luiers per jaar. Veel he! Als nieuwbakken ouder is het altijd even spannend in het begin om een luier te verschonen. En later, als je baby wat ouder en beweeglijker wordt, kan het nog wel eens een uitdaging worden. In deze blog delen we onze 10 tips met je. Lees je mee?

1. Leg alles klaar

Niets vervelender dan nog even de doekjes moeten pakken of de billen crème uit de tas vissen, op het moment dat je baby’tje met blote billen om het verschoonkussen ligt. Zorg er dus voor dat alles klaar ligt, zodra je de luier opent. Dan ben je binnen een paar minuutjes klaar en heb je een kleine kans op ongelukjes.

2. Leg je nieuwe luier onder de oude luier

Over ongelukjes gesproken, baby’s plassen het liefst als de luier nét uitgaat. Ja echt! Leg daarom altijd de nieuwe luier onder de oude luier, voordat je de oude luier weghaalt. Zo voorkom je dat het verschoningskussen en de kleertjes vies worden.

3. Wip de randjes naar buiten

De elastieken randjes zorgen ervoor dat de poep binnenboord blijft. Dat werkt alleen als de randjes goed zitten. Als de schone luier dichtzit, haal dan even je vinger langs het randje, zodat het elastiek naar buiten gaat. Daarmee zorg je ervoor dat de luier goed zit en de poep dus niet lekt langs de randjes.

4. Gebruik een luieremmer

Poep stinkt! Maar echt. Luiers wil je daarom goed opruimen, zodat de geur van de poep niet de hele dag aanwezig is. Sommige ouders zetten een afvalbak buiten en gooien daar de luiers in, maar nog handiger is een luieremmer die luchtdicht is. Daarmee kan je gewoon de luiers weggooien, zonder dat de geur de kamer kan doordringen. Je hebt luieremmers met cassettes, waarin elke luier in een zakje wordt gestopt. Maar je hebt ook luieremmers die via een luchtdichte manier, de luier in de vuilniszak stoppen. Die leeg je na een paar dagen. Dan moet je wel even je neus dichtdoen trouwens.

5. “Vang” de armpjes met de romper

Als je baby ouder en bewegelijker wordt, dan komt er een moment dat hij of zij met de vingertjes in de poep terecht komt. Niet heel fris. Maar je baby voelt dat er daaronder wat gebeurt en wil gewoon weten wat. Best logisch toch. Je kan dit voorkomen door de armpjes te vangen in de romper. Dat doe door de romper los te maken (met de drukknoopjes), de stof terug te slaan en de armpjes in de stof te wikkelen. Vervolgens maak je naast een armpje de drukknoopjes weer vast, en voilà, de armpje zitten vast. Geen gegrijp meer naar poep en dus geen vieze vinger.

6. Vind je perfecte luier voor jullie

Er zijn heel veel luiers op de markt. Het begint al met wegwerpluiers, wasbare luiers, luierbroekjes en nachtluiers. Welke gebruiken jullie? Luiers verschillen ook enorm in prijs. Pampers zijn veel duurder dan huismerk-luiers. Het is best wel even zoeken wat werkt voor jullie. Daarom adviseren we om verschillende merken te testen, waardoor je uiteindelijk bij jullie favoriete luier aankomt. Maak ook gebruik van (gratis) baby boxen, vaak zitten daar wat monsters in van luiers. Perfect om ze allemaal te testen.

Wil je weten wat een baby gemiddeld kost? Lees dan deze blog!

7. Gebruik ’s nachts een maatje groter

’s Nachts kunnen baby’s en kinderen best veel plassen. Helemaal als ze doorslapen merk je dat de luier toch best wel vol zit. Te vol is niet fijn, want dat loopt ie over en wordt de romper en de pyjama nat. Dan kan je ’s ochtends vroeg direct je baby helemaal omkleden. Gebruik daarom ’s avonds voor het slapengaan een luier in een maatje groter. Die absorberen meer vocht, waardoor de kans op doorlekker kleiner is. Overdag pak je een passende maat omdat de beweeglijkheid bevorderd, maar ’s nachts is het prima om een maatje groter te pakken.

8. Ga nooit op pad zonder luiers

Als nieuwbakken ouder is het een hele onderneming om met je kleintje op pad te gaan. Wat moet er allemaal mee? Heb ik de kinderwagen, een jasje, flesjes, schone kleding, speentje, wat speelgoed? Vergeet dan ook de luiers niet. Want een volle (poep)luier die je niet kan verschonen, is vragen om problemen en een unhappy baby. Ook als je kleintje ouder is, is het verstandig om een luier en een paar doekjes in je luiertas te gooien. Ook al is het maar voor een uurtje. Je zult namelijk net zien dat ze poepen als je nét op pad gaat.

9. Gebruik billencrème

Luiers geven soms uitslag. Vooral de zure poep kan ervoor zorgen dat jouw baby zere billetjes krijg. Misschien weet je wel dat het doorkomen van tandjes gepaard kan gaan met zure pop. Ook een griepje of nieuw voedsel kan ervoor zorgen dat je baby last van de billen krijgt. Houdt daarom altijd een pot sudocreme of tube bepanthen bij de hand. Wist je dat je deze ook in mini-versies hebt? Handig voor in de luiertas!

10. Maak het leuk

2500 luiers zijn er veel! Dat betekent dus ook heel veel luier-verschoon-momentjes. Maak het dus leuk, voor jou en voor je kleintje. Zing liedjes, plak stickers op de muur naast jullie verschoonplekje of kus je kleintje op zijn/haar knietjes of buikje als je de luier verschoont. Als je kleintje ouder wordt kan hij of zij ook helpen met dit klusje. Laat hem of haar een luier pakken of een doekje. Kan hij of zij zelf al zijn broek losmaken? Heel knap! Zo maak je het voor jullie allebei een leuk klusje.

reacties gesloten