Johannesbroodpitmeel wordt door veel artsen aangeraden tegen het spugen van je baby. Het is een poeder dat wordt gemaakt van gemalen zaden van de johannesbroodboom. Dit meel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in verschillende gerechten maar helpt dus ook goed tegen reflux van je baby. Reflux komt vooral voor bij jonge baby’s en is gelukkig meestal onschuldig. Het betekent letterlijk ‘terugstromen’ waarbij de maaginhoud van je kleintje terug de slokdarm instroomt waardoor hij gaat spugen. Johannesbroodpitmeel mag daarom ook niet ontbreken op jouw Baby Uitzetlijst.

Rijstebloem

Rijstebloem en Johannesbroodpitmeel zijn twee verschillende producten met ook beide een net iets ander doel. Rijstebloem wordt gemaakt van gemalen rijstkorrels en wordt voornamelijk gebruikt als bijvoeding naast de melk. Baby’s die erg hongerig zijn kun je voor het slapen gaan een papfles met rijstebloem geven. Rijstebloem helpt in tegenstelling tot Johannesbroodpitmeel niet tegen reflux omdat het weer dun wordt in de maag.

Johannesbroodpitmeel kun je mengen door de afgekolfde of opvolgmelk als je de fles opwarmt. Je ziet direct dat de melk dikker wordt. Hoe langer je wacht, hoe dikker de vloeistof wordt. Geef je borstvoeding? Dan kan je een papje maken en dit voor de borstvoeding aan je kindje geven. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Nutrilon A.R.

Naast dat je Johannesbroodpitmeel zelf kunt mengen met moedermelk of melkpoeder, kun je het ook kant-en-klaar kopen van Nutrilon. Dit product heet A.R. en staat voor Anti Regurgiratie oftewel tegen reflux of spugen. Bij dit product is het johannesbroodpitmeel al gemengd door de melkpoeder zodat je dit niet meer zelf hoeft te doen en altijd de juiste hoeveelheden mengt. Netzoals bij het melkpoeder maakt Nutrilon gebruik van opvolgende nummers en gebruik je A.R.1 tot 6 maanden en A.R.2 vanaf 6 maanden.

Er zijn geen echte bijwerkingen bekend voor het gebruik van JBPM. Melk in combinatie met Johannesbroodpitmeel is natuurlijk wel een dikkere substantie die je baby drinkt en dat merk je ook aan de darmpjes. Zo kan je kleintje in de eerste dagen wat moeite hebben met poepen of de ontlasting kan er anders uitzien. Ook kan het zijn dat je baby meer moeite heeft met drinken omdat de dikkere melk moeilijker door de speen zuigt. Je kunt dus beter een grotere speen gebruiken of eentje met maat Y.

Pure Johannesbroodpitmeel

Bij verschillende natuurwinkels kan je pure johannesbroodpitmeel kopen. Hierin zitten dus geen andere voedingsstoffen. Mocht je kleintje bijvoorbeeld last blijven houden van zijn darmen dan kan je proberen of pure Johannesbroodpimteel wel werkt voor jouw baby.

reacties gesloten